Skip to main content
Sprawy międzynarodowe | The Warsaw Institute Review Podcast

Sprawy międzynarodowe | The Warsaw Institute Review Podcast

By The Warsaw Institute Review

W podcastach The Warsaw Institute Review omawiamy najważniejsze wydarzenia ze świata z zakresu polityki międzynarodowej, geopolityki, czy energetyki. Publikując anglojęzyczny kwartalnik The Warsaw Institute Review, promujemy Polskę oraz polski dorobek analityczny za granicą pośród polityków, instytucji międzynarodowych, dyplomatów i ośrodków analitycznych. Na stronie internetowej warsawinstitute.review/ znajdą państwo nagrania naszych wydarzeń online, wywiady z polskimi dyplomatami oraz ekspertami, a także cyfrowe wydania naszego kwartalnika w wolnym dostępie.
Where to listen
Apple Podcasts Logo

Apple Podcasts

Google Podcasts Logo

Google Podcasts

Overcast Logo

Overcast

Spotify Logo

Spotify

Currently playing episode

Brytyjczycy mówią nie Huawei | #009 The Warsaw Institute Review Podcast

Sprawy międzynarodowe | The Warsaw Institute Review Podcast

1x
Reakcja Europy na białoruskie protesty | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Reakcja Europy na białoruskie protesty | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Zorganizowana przez Warsaw Institute oraz The Warsaw Institute Review debata ekspercka pt. “Reakcja Europy na białoruskie protesty” odbyła się w wersji online 26 sierpnia poprzez transmisję na naszych kanałach w mediach społecznościowych. Po ogłoszeniu wyników wyborów na Białorusi z dnia 9 czerwca rozpoczęły się protesty obywateli nieuznających rzekomego wyboru dotychczasowego prezydenta Aleksandra Łukaszenki. Kolejne grupy społeczne niezadowolone efektami wieloletnich rządów obecnych decydentów masowo przyłączają się do strajków. Doszło do największej mobilizacji społeczeństwa w historii tego państwa, co spowodowało reakcje władz w Mińsku. Jak białoruska wiosna wpłynie na relacje tego państwa z sąsiadami? Czy Unia Europejska, targana własnymi problemami, zwróci uwagę na Białoruś? Czego można spodziewać się po Kremlu i skonfliktowanym z nim Kijowie? Czy bezpieczeństwo Polski i państw bałtyckich jest zagrożone? Na te i wiele innych pytań podczas debaty odpowiadali zaproszeni eksperci. Naszymi gośćmi byli: – Minister Anna Fotyga – w latach 2006–2007 minister spraw zagranicznych i przewodnicząca Komitetu Integracji Europejskiej, w latach 2007–2008 szef Kancelarii Prezydenta RP, posłanka na Sejm VII kadencji, poseł do Parlamentu Europejskiego VI, VIII i IX kadencji oraz członek Komisji Spraw Zagranicznych i Podkomisji ds. Bezpieczeństwa i Obrony w PE. W marcu 2020 weszła w skład grupy dziesięciu ekspertów, powołanej z inicjatywy sekretarza generalnego NATO Jensa Stoltenberga celem rozpoczęcia prac nad reformą Sojuszu Północnoatlantyckiego, – Prof. Piotr Bajda – adiunkt w Katedrze Stosunków Międzynarodowych i Studiów Europejskich Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Były pracownik naukowy Instytutu Studiów Politycznych PAN, Ośrodka Studiów Wschodnich, wicedyrektor Instytutu Polskiego w Bratysławie. Autor wielu publikacji o tematyce Europy Środkowo – Wschodniej, – Prof. Tomasz Grzegorz Grosse – wykładowca w Zakładzie Polityk Unii Europejskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Socjolog, politolog oraz historyk. Specjalizuje się w analizie polityk gospodarczych UE i w państwach członkowskich, a także w europeizacji, i myśli teoretycznej integracji europejskiej, – Grzegorz Kuczyński – dyrektor programu Eurazja w Warsaw Institute i ekspert ds. wschodnich. Autor książek i publikacji dotyczących kuluarów rosyjskiej polityki krajowej oraz zagranicznej. Gospodarzem spotkania była Julia Grzybowska – prezes Warsaw Institute. Eksperci omawiali bieżące wydarzenia na Białorusi oraz działania instytucji europejskich mające na celu wesprzeć szybkie rozwiązanie kryzysu politycznego w tym kraju. Jako pierwszy głos zabrał Grzegorz Kuczyński, który podsumował dotychczasowe wydarzenia oraz sprognozował ich dalszy ciąg. Podkreślił, iż Białoruś nadal znajduje się pod mocnym wpływem Rosji, dlatego sytuacja najprawdopodobniej nie rozwiąże się bez udziału wschodniego sąsiada. Min. Anna Fotyga w swojej wypowiedzi przedstawiła działania, które podjął Parlament Europejski oraz kraje Unii Europejskiej wspierające dążenia prodemokratyczne Białorusinów. Goście debaty byli jednoznaczni, wskazując iż sytuacja na Białorusi nie jest identyczna protestom, które miały miejsce na Ukrainie w 2014 roku i odrzucili teorie spiskowe władz białoruskich o rzekomym podburzaniu protestujących przez Ukrainę. Prelegenci podkreślili też, że wydarzenia na Białorusi mogą sprzyjać polepszeniu relacji polsko-białoruskich i zwiększyć wsparcie Polski dla swojego sąsiada.
01:31:40
August 27, 2020
Społeczna rewolucja na Białorusi | #010 The Warsaw Institute Review Podcast
Społeczna rewolucja na Białorusi | #010 The Warsaw Institute Review Podcast
Po ogłoszeniu wyników wyborów na Białorusi z dnia 9 czerwca rozpoczęły się protesty obywateli nieuznających rzekomego wyboru dotychczasowego prezydenta Aleksandra Łukaszenki. Kolejne grupy społeczne niezadowolone efektami wieloletnich rządów obecnych decydentów masowo przyłączają się do strajków. Doszło do największej mobilizacji społeczeństwa w historii tego państwa, co spowodowało reakcje władz w Mińsku. Jak wygląda pokojowa rewolucja na Białorusi i jakie są szanse na jej powodzenie? O tych i o wielu innych kwestiach opowiada nasz dzisiejszy gość - Aleksandra Natasza Skupińska z Informacyjnego Biura "Białoruś w Fokusie".
31:32
August 21, 2020
Bitwa Warszawska 1920 | Seria "Geohistoria przez wieki"
Bitwa Warszawska 1920 | Seria "Geohistoria przez wieki"
W setną rocznicę Bitwy Warszawskiej dr Rafał Zgorzelski opowiada o procesach, które przyczyniły się do wojny polsko - bolszewickiej z 1920 roku oraz przedstawia postrzeganie inwazji bolszewików poza granicami naszego kraju, a także sprawy niepodległości II Rzeczpospolitej. Zapraszamy do pasjonującej podróży w czasie z doktorem Rafałem Zgorzelskim do Polski i Europy z początku XX wieku. „Geohistoria przez wieki” to nowy format podcastów The Warsaw Institute Review, których intencją jest przybliżenie słuchaczom ważnych wydarzeń z historii Polski ze szczególnym uwzględnieniem geopolityki minionych czasów. Kolejne odcinki z cyklu „Geohistoria przez wieki” będą publikowane raz w miesiącu i zostaną poświęcone istotnym zagadnieniom oraz postaciom, które odcisnęły swoje piętno na historii i kulturze Polski, Europy oraz świata. Historie te analizuje oraz opowiada dr Rafał Zgorzelski.
53:09
August 13, 2020
Brytyjczycy mówią nie Huawei | #009 The Warsaw Institute Review Podcast
Brytyjczycy mówią nie Huawei | #009 The Warsaw Institute Review Podcast
Przed kilkoma tygodniami brytyjska Izba Gmin zdecydowała, że firmy telekomunikacyjne działające na terenie kraju wraz z końcem 2020 roku utracą możliwość kupna sprzętu chińskiej firmy Huawei. Natomiast te które już z niego korzystają będą musiały z niego zrezygnować najpóźniej do 2027 roku. Decyzja ta jest efektem m.in. sankcji, które zostały nałożone na chińską firmą przez władze amerykańskie, które twierdzą że działalność Huawei stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa. Brytyjski sekretarz stanu ds. cyfryzacji Oliver Dowden powiedział, że łączny koszt tej zmiany może wynieść nawet 2 mld funtów, czyli blisko 10 mld zł. Jednakże, jak dalej mówi Wielka Brytania i jej obecny rząd wyżej od tego stawia przyszłe bezpieczeństwo państwa oraz minimalizację ryzyka cyber szpiegostwa. Chodzi tu oczywiście przede wszystkim o technologię sieci 5G, jednakże nie tylko, gdyż sprzęt chińskiej firmy wykorzystywany jest również do tworzenia chociażby światłowodowej infrastruktury sieciowej. Wielka Brytania jako jedno z pierwszych na świecie po Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii zdecydowało się wykonać ten krok, który czeka wiele innych państw, w tym Polskę. Ekspert Warsaw Institute Michał Oleksiejuk opowiada o wydarzeniach, które doprowadziły do decyzji brytyjskich decydentów. Przeczytaj tekst naszego gościa na ten temat: https://warsawinstitute.org/pl/amerykanska-wojna-z-huawei-rozlewa-sie-na-europe/
18:59
August 06, 2020
Strategiczny sojusz Chin i Rosji | #008 The Warsaw Institute Review Podcast
Strategiczny sojusz Chin i Rosji | #008 The Warsaw Institute Review Podcast
Relacje między ChRL i Federacją Rosyjską w dekadzie 2010-2020 uległy wyraźnemu wzmocnieniu w wymiarze politycznym, gospodarczym i wojskowym, skłaniając część obserwatorów do stwierdzenia, że osiągnęły one status nieformalnego sojuszu wojskowego. Jak jednak na strategiczne partnerstwo obydwu państw wpłynęła pandemia COVID 19? Mimo początkowych napięć wywołanych szybkim odcięciem połączeń z Chinami przez stronę rosyjską, pandemia stała się okazją do dalszego pogłębienia współpracy politycznej i zwiększenia skali współpracy gospodarczej. Jarosław Walkowicz zaprasza do rozmowy z analitykiem Warsaw Institute Pawłem Paszakiem, w której zaproszony gość opowiada o zacieśniającej się współpracy Chińskiej Republiki Ludowej i Federacji Rosyjskiej, która ze względu na swój niesformalizowany charakter często nazywana jest "nieformalnym sojuszem". Czy ta współpraca ma szansę stać się poważnym zagrożeniem dla dominacji państw hemisfery zachodniej? Zapraszamy do wysłuchania. Wspominany tekst Pawła Paszaka znajdą Państwo pod adresem: https://warsawinstitute.org/pl/strategiczne-partnerstwo-chin-rosji-w-dobie-pandemii/ Zachęcamy do odwiedzenia strony https://warsawinstitute.review/pl/, gdzie znajdziecie Państwo nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!
26:35
July 24, 2020
Tradycje geopolityczne: Polska Piastowska czy Jagiellońska? | Seria "Geohistoria przez wieki"
Tradycje geopolityczne: Polska Piastowska czy Jagiellońska? | Seria "Geohistoria przez wieki"
„The Warsaw Institute Review” zainicjował właśnie nowy format podcastów „Geohistoria przez wieki”, których intencją jest przybliżenie odbiorcom ważnych wydarzeń z historii Polski ze szczególnym uwzględnieniem geopolityki minionych czasów. Kolejne odcinki z cyklu „Geohistoria przez wieki” będą publikowane raz w miesiącu i zostaną poświęcone istotnym zagadnieniom oraz postaciom, które odcisnęły swoje piętno na historii i kulturze Polski, Europy o świata. Prowadzącym projekt jest dr Rafał Zgorzelski, ekspert Fundacji Warsaw Institute. Pierwszy odcinek zatytułowany „Tradycje geopolityczne: Polska Piastowska czy Jagiellońska?”
01:13:22
July 15, 2020
Tureckie interesy w Libii i spór o podział Morza Śródziemnego | #007 The Warsaw Institute Review Podcast
Tureckie interesy w Libii i spór o podział Morza Śródziemnego | #007 The Warsaw Institute Review Podcast
W tym podcaście The Warsaw Institute Review rozmawiamy na temat obecnego zainteresowania Turcji udziałem w wojnie libijskiej, o tym co przyciąga Ankarę do Afryki Północnej oraz o trwającym sporze o podział Morza Śródziemnego z Cyprem w tle. Naszym gościem jest Witold Repetowicz - dziennikarz, analityk specjalizujący się w tematyce bliskowschodniej oraz wielokrotny korespondent wojenny z konfliktów na Bliskim Wschodzie. Zachęcamy do odwiedzenia strony https://warsawinstitute.review/pl/, gdzie znajdziecie nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!
31:19
July 07, 2020
Plan pokojowy Trumpa na Bliskim Wschodzie | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Plan pokojowy Trumpa na Bliskim Wschodzie | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Obejrzyj to wydarzenie na naszym YouTube: LINK 28 stycznia 2020 r. Prezydent USA Donald Trump wraz z premierem Izraela Benjaminem Netanjahu przedstawili plan „Pokój do dobrobytu: wizja polepszenia życia narodu palestyńskiego i izraelskiego”. Ze względu na nieuwzględnienie w negocjacjach strony palestyńskiej, Plan został odrzucony przez prezydenta Autonomii Palestyńskiej, Mahmuda Abbasa oraz Ligę Arabską. Powyższe zagadnienia zostały poruszone w debacie online "Plan pokojowy Trumpa na Bliskim Wschodzie", która miała miejsce 24 czerwca 2020 r. Gośćmi The Warsaw Institute Review byli: Jarosław Kociszewski, Witold Repetowicz oraz dr Artur Skorek. Wydarzenie prowadził Alexander Wielgos. Zaproszeni goście opowiedzieli o genezie planu prezydenta USA i trwającym izraelsko – palestyńskim konflikcie, a także dokonali analizy możliwych konsekwencji wprowadzenia tego planu w życie. Jarosław Kociszewski w swoim wystąpieniu wyjaśnił jaki ma cel Plan Pokojwy Donalda Trumpa na Bliskim Wschodzie oraz co z niego wynika dla Palestyny i Izraela. Dr. Artur Skorek w swojej wypowiedzi wyjaśnił reakcje Palestyna wobec planu Trumpa. Powiedział również, że sama aneksja dla Izraela ma charakter bardziej symboliczny. Witold Repetowicz w swoim wystąpieniu nawiązał do wątku Jordańskiego i wyjaśnił czemu akurat ten kraj jest ważnym elementem w kontekście relacji między Izraelem i Palestyną oraz co może wyniknąć z decyzji tego państwo wobec bieżącej sytuacji. W części Q&A nasi goście odpowiadali na pytania zadane przez widzów wydarzenia. Padły pytania o rozwiązanie sprawy Strefy Gazy, czy USA jest odpowiednim państwem do prowadzenia arbitrażu w tym konflikcie oraz czy Polska ma wpływ na sytuację w tym konflikcie ? Zapraszamy na nasze wydarzenia – co tydzień w środę o godz. 20:00 i czwartki o godz. 18:00 na naszym Facebooku oraz YouTube.
01:18:23
July 03, 2020
Rywalizacja mocarstw w Arktyce | #006 The Warsaw Institute Review Podcast
Rywalizacja mocarstw w Arktyce | #006 The Warsaw Institute Review Podcast
W szóstym odcinku podcastu The Warsaw Institute Review kontynuujemy rozważania na temat geopolitycznej roli Arktyki, które rozpoczęliśmy w odcinku #004. Dzisiaj prezes The Warsaw Institute Review Berenika Grabowska rozmawia z dr. Jackiem Raubo - specjalistą w zakresie bezpieczeństwa i obronności, analitykiem Defence24 oraz wykładowcą na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu. Zaproszony gość opowiada o uwarunkowaniach geopolitycznych w Arktyce, zbrojeniach i rywalizacji Rosji, Stanów Zjednoczonych, Chin oraz państw europejskich o wpływy w regionie. Porusza również temat bardzo zapomniany w dyskusji krajowej - kwestię polskiej polityki arktycznej. Serdecznie zapraszamy! Zachęcamy do odwiedzenia strony https://warsawinstitute.review/pl/, gdzie znajdziecie nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!
25:05
June 29, 2020
Dyplomacja Gospodarcza Narzędziem Geopolityki? | #005 The Warsaw Institute Review Podcast
Dyplomacja Gospodarcza Narzędziem Geopolityki? | #005 The Warsaw Institute Review Podcast
W podcaście The Warsaw Institute Review dr Rafał Zgorzelski opowiada o teoretycznych i praktycznych aspektach dyplomacji gospodarczej. Nakreśla możliwy potencjał polskiej gospodarki, a także polskich firm działających na światowych rynkach oraz przedstawia w tym kontekście pojęcie geoekonomii - subdziedziny geopolityki skupiającej się na sile ekonomicznej państw. Dr Zgorzelski opisuje jak ważna w tej rywalizacji jest kwestia patriotyzmu gospodarczego, który często stoi u podstaw zagranicznych sukcesów krajowych biznesów. Zapraszamy na stronę https://warsawinstitute.review/pl/, gdzie znajdziecie nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!
17:39
June 23, 2020
Rosyjska geopolityka cz. 2: Arktyka | #004 The Warsaw Institute Review Podcast
Rosyjska geopolityka cz. 2: Arktyka | #004 The Warsaw Institute Review Podcast
Arktyka jest jednym z tych obszarów geograficznych, co do których coraz częściej usłyszeć można nośne hasło „obszar (potencjalnej) rywalizacji mocarstw”. Takie ujęcie tematu nie odzwierciedla jednak w pełni miejscowej rzeczywistości. O rywalizacji możemy mówić w sytuacji, gdy kilku aktorów, współuczestników tejże rywalizacji o w miarę równorzędnych potencjałach, prowadzi działania pozostające między sobą we wzajemnym odniesieniu. Jak zatem kształtuje się rywalizacja w Arktyce pomiędzy Rosją, Chinami, a USA? W podcaście The Warsaw Institute Review Jarosław Walkowicz rozmawia z Michałem Chabrosem - radcą w Departamencie Strategii Polityki Zagranicznej MSZ. https://warsawinstitute.review/pl
26:30
June 18, 2020
Dezinformacja – rosyjska broń strategiczna wczoraj i dziś | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Dezinformacja – rosyjska broń strategiczna wczoraj i dziś | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
W debacie The Warsaw Institute Review uczestniczyli: Piotr Żochowski – główny specjalista ds. bezpieczeństwa w Europie Wschodniej w Ośrodku Studiów Wschodnich; Grzegorz Kuczyński – dyrektor programu Eurazja i analityk ds. wschodnich w Warsaw Institute oraz Kamil Basaj – prezes Fundacji INFO OPS Polska, ekspert ds. bezpieczeństwa środowiska informacyjnego. Spotkanie moderował Rafał Zgorzelski. Zapraszamy do udziału w kolejnych wydarzeniach The Warsaw Institute Review co tydzień w środy o 20:00! Przebieg wydarzenia: Piotr Żochowski przedstawił najpierw rys historyczny sowieckiej oraz rosyjskiej dezinformacji. Zwrócił uwagę na to, jak ten termin rozumieją sami Rosjanie, definiowany jako nie tylko wprowadzenie w błąd, a także wywieranie konkretnego wpływu. Zaznaczył, że zawsze służyła ona wsparciu oficjalnej polityki zagranicznej oraz demonstracji siły poprzez psychologiczną presję. Podkreślił również, że działania rosyjskie nie są krótkofalowe, a prowadzone przez dziesięciolecia poprzez budowanie odpowiedniego zaplecza politycznego, społecznego oraz intelektualnego. Grzegorz Kuczyński wskazał na konkretne sytuacje rosyjskiej dezinformacji w kontekście obecnej pandemii. Poruszył temat przekazu medialnego na temat pomocy udzielonej przez Rosję Włochom, Serbii czy Stanom Zjednoczonym. W każdym przypadku wyglądał następująco – kraje UE nie radzą sobie z kryzysem i w przeciwieństwie do Rosji same nie są w stanie pomóc krajom członkowskim, potencjalnie członkowskim czy sojuszniczym. Tymczasem wśród personelu wysłanego do Włoch znajdowały się również osoby związane z rosyjskim wywiadem, a do USA wysłano częściowo sprzęt oficjalnie objęty sankcjami, aby wykazać ich „bezcelowość”. Nieustannie wykorzystywane są również kanały w mediach społecznościowych do szerzenia teorii spiskowych na temat wirusa Kamil Basaj odniósł się natomiast do technicznych i instytucjonalnych aspektów rosyjskiej wojny dezinformacyjnej, nazwanej „modelowaniem środowiska informacyjnego”. Wyróżnił jej dwa aspekty: stałą narrację na temat Zachodu, NATO i UE; oraz sytuacyjną. Wskazał, że działania dezinformacyjne kierowane są również do ośrodków specjalistycznych, a ich celem jest wpływanie na procesy decyzyjne. Zarysował również wieloetapowy model dystrybucji wprowadzających w błąd informacji, podkreślając, że wyniki często obliczone są nie na chwilę obecną, a na przyszłość, gdy po czasie ciężko wykazać manipulację. W sesji Q&A poruszono m.in temat tego, jakich działań dezinformacyjnych można się spodziewać w związku z rocznicą wojny polsko-bolszewickiej. Grzegorz Kuczyński uznał za wątpliwe, aby wskazywano na Polskę jako agresora w tej wojnie, poruszany natomiast będzie temat złego traktowania bolszewickich jeńców. Kamila Basaja spytano natomiast o świadomość polskich dziennikarzy na temat dezinformacji. Przyznał, że jest ona większa niż przed laty, jednak manipulacja nadal przenika do mediów ogólnopolskich. Piotr Żochowski na pytanie, jak zinstytucjonalizowana jest rosyjska dezinformacja oraz jaka jest jej tematyka, zwrócił uwagę na regionalizację tego typu działań i szczegółowe badania społeczeństw, do których mają trafić. Ciężko natomiast wskazać, która instytucja jest za nie najbardziej odpowiedzialna, chociaż niewątpliwe dużą rolę ma wywiad.
01:21:07
June 08, 2020
Rosyjska geopolityka cz. 1: Morze Czarne | #003 The Warsaw Institute Review Podcast
Rosyjska geopolityka cz. 1: Morze Czarne | #003 The Warsaw Institute Review Podcast
Aneksja Krymu poważnie zwiększyła militarne możliwości Rosji na Morzu Czarnym. Nie tylko odepchnięto w dużym stopniu od tego akwenu Ukrainę, ale zyskano też nowe zasięgi dla działania rakietowych typów uzbrojenia. Zagrażając przede wszystkim bałkańskim członkom NATO, ale też szykując platformę pod ofensywne wyjście na Morze Śródziemne. Dzisiejszym podcastem The Warsaw Institute Review rozpoczynamy serię, w której wraz zaproszonymi gośćmi będziemy analizować rosyjską geopolitykę, jej cele oraz interesy rosyjskich decydentów. Naszym gościem jest Grzegorz Kuczyński szef programu Eurazja w Fundacji Warsaw Institute oraz analityk zajmujący się regionem poradzieckim. W rozmowie z Jarosławem Walkowiczem opowiada o polityce zagranicznej oraz geopolityce Federacji Rosyjskiej na Morzu Czarnym.
26:50
June 04, 2020
Energetyczna zmiana paradygmatu i kryzys w Rosji | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Energetyczna zmiana paradygmatu i kryzys w Rosji | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Problemy z ukończeniem Nord Stream 2, przegrany spór z PGNiG o 6 mld zł i blisko pięciokrotny spadek cen ropy - to tylko nieliczne problemy, z jakimi boryka się Rosja od początku wybuchu pandemii koronawirusa. Jeszcze wcześniej rozpoczął się kryzys w relacjach z Białorusią, a kwietniowy szczyt OPEC+ nie przyniósł spodziewanej, błyskawicznej reakcji rynków na ograniczenie wydobycia ropy. Jak dalej będzie kształtować się światowa energetyka i czy Władimir Putin poradzi sobie z walką na kilku energetycznych frontach? Redakcja kwartalnika The Warsaw Institute Review i Fundacja Warsaw Institute zapraszają na rozmowę z Wojciechem Jakóbikiem – Redaktorem Naczelnym portalu BiznesAlert.pl i ekspertem ds. bezpieczeństwa energetycznego i geopolityki. Debata „Energetyczna zmiana paradygmatu i kryzys w Rosji” odbyła się w środę 27 maja 2020. 
44:28
May 29, 2020
Chińskie "okno możliwości" w Serbii | #002 The Warsaw Institute Review Podcast
Chińskie "okno możliwości" w Serbii | #002 The Warsaw Institute Review Podcast
Od objęcia funkcji prezydenta Serbii przez Aleksandara Vučića w 2017 r. nastąpiła wyraźna intensyfikacja kontaktów bilateralnych z ChRL, które zaowocowały szeregiem wspólnych projektów i inwestycji infrastrukturalnych. Od 2005 r. ich łączna kwota przekroczyła 10 mld USD, czyli pięciokrotnie więcej niż w przypadku Polski (2,18 mld USD). Mimo relatywnie niewielkiej gospodarki, Serbia wyrosła na lidera współpracy z Chinami w Europie Środkowo-Wschodniej w ramach powołanego w 2012 r. formatu „17+1” („16+1” do 2019 r.). Polityka Pekinu zmierza nie tylko do osiągniecia korzyści gospodarczych, ale także do zbudowania trwałych wpływów geopolitycznych w państwach aspirujących do członkostwa w UE. Jarosław Walkowicz zaprasza do rozmowy z Pawłem Paszakiem, ekspertem do spraw wschodnich w Warsaw Institute, autorem licznych artykułów w tematyce chińskiej, m.in. https://warsawinstitute.org/pl/chinskie-okno-mozliwosci-w-serbii/
19:47
May 28, 2020
USA vs Chiny: Rywalizacja o wpływy w Europie Środkowo-Wschodniej | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
USA vs Chiny: Rywalizacja o wpływy w Europie Środkowo-Wschodniej | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
Kryzys związany z koronawirusem prawdopodobnie na dobre zmieni dotychczasowy, międzynarodowy ład. Wiele krajów boryka się nie tylko z problemami społecznymi, ale również z ogromnym spowolnieniem gospodarczym, kryzysem instytucjonalnym i brakiem podstawowych środków medycznych. Z pomocą dla wielu, w tym dla państw Europy Środkowo-Wschodniej, przychodzą Chiny Xi Jinping, po faktycznym lub pozornym uporaniu się z COVID-19 we własnym kraju, prowadzi obecnie dwojako interpretowaną, biznesową, jednak faktycznie pomocną „dyplomację maseczkową”. Jak wygląda w tym czasie polityka Stanów Zjednoczonych? Jeden z największych sojuszników państw Europy Środkowo-Wschodniej w NATO obecnie mierzy się z gigantycznym ogniskiem pandemii koronawirusa, i zanim podejmie jakiekolwiek działania międzynarodowe, musi uporać się z wirusem we własnym kraju. Czy Chińska Republika Ludowa wykorzysta szanse i zjedna sobie państwa EŚW? Jaki kierunek i strategię obiorą kraje tego regionu? I jakie ruchy może wykonać Donald Trump? Naszymi gośćmi będą: – Paweł Musiałek – Dyrektor Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego i ekspert ds. europejskich i energetyki – Paweł Paszak – ekspert Warsaw Institute i Instytutu Nowej Europy ds. polityki zagranicznej Chin oraz stosunków amerykańsko – chińskich – Paweł Pawłowski – Przewodniczący Rady Fundacji Warsaw Institute oraz ekspert Warsaw Institute ds. współpracy międzynarodowej oraz polityki USA Redakcja The Warsaw Institute Review zaprasza na debatę ONLINE, podczas której eksperci Warsaw Institute, Klubu Jagiellońskiego oraz Instytutu Nowej Europy poruszają temat amerykańsko – chińskiej rywalizacji o strategiczne wpływy w Polsce, na Węgrzech oraz pozostałych krajach Europy Środkowo – Wschodniej w czasach kryzysu.
01:30:58
May 15, 2020
Chińska droga do podboju kosmosu | #001 The Warsaw Institute Review Podcast
Chińska droga do podboju kosmosu | #001 The Warsaw Institute Review Podcast
W piątek 24 kwietnia Chińska Narodowa Agencja Kosmiczna (CNSA) ogłosiła nazwę swej pierwszej misji badawczej na Marsie. Program będzie się nazywał Tianwen, a w angielskiej wersji Quest for Heavenly Truth (Poszukiwanie Niebiańskiej Prawdy) i jest to kolejny krok na drodze do zaspokojenia mocarstwowych ambicji Chińskiej Republiki Ludowej. W pierwszym podcaście The Warsaw Institute Review rozmawiamy z Łukaszem Kobierskim o genezie chińskiej ekspansji w kosmosie. Przeczytaj artykuł Łukasza Kobierskiego opublikowany na ten temat na stronie Warsaw Institute: https://warsawinstitute.org/pl/chinese-space-ambitions-2/
15:47
May 13, 2020