Skip to main content
Rule of Law Albania with Albi Çela

Rule of Law Albania with Albi Çela

By Albi Çela
Rule of Law Albania is an independent and non-partisan platform that aims to promote the rule of law, good governance, human rights and democracy in Albania and beyond. The podcast is hosted by Albi Çela, a human right and rule of law advocate from Albania, who currently resides in Washington D.C.
Listen on
Where to listen
Apple Podcasts Logo

Apple Podcasts

Breaker Logo

Breaker

Google Podcasts Logo

Google Podcasts

Overcast Logo

Overcast

Pocket Casts Logo

Pocket Casts

RadioPublic Logo

RadioPublic

Spotify Logo

Spotify

Currently playing episode

Ep. 12 - E shkuara, e tashmja dhe e ardhmja e demokracisë në Shqipëri, me Altin Gjeta

Rule of Law Albania with Albi Çela

Ep. 12 - E shkuara, e tashmja dhe e ardhmja e demokracisë në Shqipëri, me Altin Gjeta

Rule of Law Albania with Albi Çela

1x
Ep.31 - Becoming a character driven leader, with General Benjamin C. Freakley
Listen to hosts Albi Çela and Edlira Gjoni as they speak to General Benjamin C. Freakley.
1:01:48
January 12, 2021
Ep.30 - 60 minuta me Sonila Meço
Në këtë episod të 30 të Rule of Law Albania Podcast, diskutuam me gazetaren Sonila Meço lidhur me eksperiencën e saj në media, vështirësite e peripecitë, situatën në të cilën ndodhet vendi, e shumë të tjera.
1:02:53
December 17, 2020
Ep.29 - Dhuna Policore në Protesta, Panel Diskutimi nga RoLA & Explaining Albania
Në bashkëpunim me Explaining Albania të gazetares Alice Taylor, Rule of Law Albania organizoi panelin e diskutimit me temë “Dhuna Policore në Protesta”. Të ftuar ishin Avokat Dorian Matlija, ekspert i të drejtave të njeriut, Xhoi Malësia gazetar pranë Ora News dhe aktivistër Ervin Goci e Doriana Musai.
1:20:57
December 14, 2020
Ep.28 - Healing from the communist past and moving forward, with Ambassador Clint Williamson
On this episode of Rule of Law Albania we discussed with Ambassador Clint Williamson about the communist past in Albania and the way moving forward.
26:46
December 4, 2020
Ep.27 - Between Kosovo, Albania & The Hague, with Ambasador Clint Williamson
On this epsiode Ambassador Clint Williamson who was directly involved with the investigations of war crimes during the war in Kosovo, reemphasized that the indictment of Thaçi and others are not against the KLA as a whole. He also ackonwledged that more needs to be done on the Serbian side, to deal with the crimes commited against Albanians in Kosovo. Finally, he emphasized once more that opposition leader Lulzim Basha was in no way involved in investigations against Albanians, that he did not hide the Krusha Masacre tape, and that he and Basha had no authority to arrest anyone.
22:57
December 4, 2020
Ep.26 - Veting mbi reformën në drejtësi, me Ylli Manjani
Në këtë episod të Rule of Law Albania diskutuam me ish Ministrin e Drejtësisë dhe juristin Ylli Manjani, mbi reformën në drejtësi.
1:13:48
November 30, 2020
Pak fjalë për Shqipërinë
...
02:49
November 28, 2020
Ep.25 - 10 Gra, 10 Rrëfime, me Elga Mitre
Në këtë episod të Rule of Law Albania Podcast, anëtarja e RoLA foli me Elga Mitre rreth librit të saj 10 Gra, 10 Rrëfime. Kjo bisedë përkoi dhe me ditën e parë të 16 ditëve të aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore.
52:27
November 27, 2020
Ep.24 - How artists serve politicians, with Alice Taylor & Bledi Koka
On this episode of Rule of Law Albania podcast we discussed with journalists Alice Taylor and Bledian Koka, on how politicians use artists to launder their reputation.
34:54
November 26, 2020
Ep.23 - Kufizimi i kompetencave të Presidentit, hap i rrezikshëm për demokracinë, me RoLA Team
Në këtë episod të Rule of Law Albania Podcast diskutuam me anëtarët e ekipit të RoLA lidhur me kufizimin e kompetencave të Presidentit, si dhe dëmin që kjo lëvizje i shkakton demokracisë në vend.
33:53
November 22, 2020
Ep.22 - Të edukohemi si të mendojmë, jo çfarë të mendojmë, me Mirela Karabina
Në këtë episode të Rule of Law Albania diskutuam me eksperten e edukimit, Mirela Karabina, lidhur me rëndësinë e një reforme në edukim, ku brezat e ardhshëm të edukohen si të mendojnë dhe jo çfarë të mendojnë.
41:15
November 20, 2020
Ep.21 - Quo vadis Shqipëri, me Gjergji Vurmo
Një analizë e situatës aktuale në Shqipëri me studiuesin e demokracisë dhe të drejtave të njeriut, Gjergji Vurmo.
49:32
November 14, 2020
Ep.20 - Përqasje kritike, me Fatos Lubonjën
Në këtë episod të 20 të Rule of Law Albania, i ftuar special ishte analisti dhe kritiku Fatos Lubonja, me të cilin diskutuam mbi të shkuarën, të tashmen dhe të ardhmen e Shqipërisë.
1:10:30
November 9, 2020
Ep.19 - Justice reform and Elections in Albania, with Vincent W.J. Von Gerven Oei
On this episode of Rule of Law Albania we discussed with Vincent von Gerven Oei, a writer, thinker and critic, on the justice reform and electoral amendments in Albania.
39:55
November 6, 2020
Ep.18 - Discussing dictators of goodwill, with Fron Nahzi and Pedro Pizano
On this episode of Rule of Law Albania, we discussed with Fron Nahzi, an expert on international development, on his life and career on spreading the rule of law, good governance and democracy.
1:03:26
November 2, 2020
Ep.17 - Elections in Albania, with Professor Larry Garber
On this episode we discussed with elections expert Professor Larry Garber, an Adjunct Professor at Arizona State University.
34:25
October 12, 2020
Ep.16 - Albania, Kosovo, and U.S. Foreign Policy, with Daniel Klingenberg & Erdoan Shipoli
On this 16th episode of Rule of Law Albania, we talked with Daniel Klingenberg and Erdoan Shipoli, on U.S. Foreign Policy, Albania, Kosovo and the Balkans.
1:19:00
October 10, 2020
Ep.15 - Mbrojtja e të drejtave të gruas dhe grupeve të marxhinalizuara në Shqipëri, me Megi Reçi
Në këtë episod të 15-të të Rule of Law Albania, së ashku me aktivisten Megi Reçi të Civil Rights Defenders, diskutuam mbi të drejtat e gruas dhe komuniteteve të marxhinalizuara në Shqipëri.
22:11
September 27, 2020
Ep.14 - Democracy, assembly, and association in Albania, with Albi Çela & Pedro Pizano
On this 14th episode of Rule of Law Albania, host and founder Albi Çela, was interviewed by the McCain Institute Fellow, Pedro Pizano, on freedom of assemby/association in Albania, and more.
1:19:55
September 22, 2020
Ep. 13 - Politika, media, dhe taktikat para-zgjedhore, me Edlira Gjoni
Në këtë episod të 13-të të Rule of Law Albania diskutuam me eksperten e komunikimit, lektoren dhe aktivisten Edlira Gjoni, lidhur me marrëdhënien media-politikë, zgjedhjet, dhe problematika të tjera në realitetin social-politik Shqiptar.
38:41
September 10, 2020
Ep. 12 - E shkuara, e tashmja dhe e ardhmja e demokracisë në Shqipëri, me Altin Gjeta
Në këtë episod të 12 të Rule of Law Albania Podcast diskutuam me Altin Gjetën, politolog, lektor dhe hulumtues i shkencave politike, mbi të shkuarën, të tashmen dhe të ardhmen e demokracisë në Shqipëri.
36:39
September 5, 2020
Ep.11 - Kosova në fokus, me Petrit Zogaj
Në këtë episod të 11-të të Rule of Law Albania, diskutuam me analistin, aktivistin dhe kritikun Petrit Zogaj, rreth zhvillimeve më të fundit lidhur me Kosovën.
45:33
September 5, 2020
Ep. 10 - Rëndësia e përballjes me të shkuarën komuniste, me Florian Haçkaj dhe Nador Bakalli
Në këte episod të 10-të të Rule of Law Albania, diskutuam me Florian Haçkaj dhe Nador Bakalli, aktivistë të Diasporës për Shqipërinë e Lirë, lidhur me rëndësinë e përballjes me të shkuarën komuniste dhe adresimin e krimeve në mënyrë që ti jepet fund kulturës së mosndëshkimit apo lënies në harresë.
39:00
August 24, 2020
Ep. 9 - Lidershipi në Shqipëri, të metat, dhe rruga përpara, me Dael Dervishi
Në këtë episod të 9-të të Rule of Law Albania, diskutuam me juristin Dael Dervishi, rreth lidershipit në Shqipëri, mangësive, dhe ndryshimit që duhet bërë, në mënyrë që të shkojmë drejt demokratizimit të vendit.
48:34
August 20, 2020
Ep. 8 - Aktivizmi dhe sfidat e të qenurit aktivist në Shqipëri, me Lorin, Vinin, Dorin dhe Linditën
Në këtë episod të 8-të të Rule of Law Albania, diskutuam me aktivistët Lori Amy, Ervin Goci, Doriana Musai dhe Lindita Komani mbi rëndësinë e aktivizmit në një shoqëri demokratike, sfidat që ndeshin aktivistët, dhe mbi Teatrin Kombëtar si një ndër kauzat më të pastërta në 30 vjeçarin e fundit.
1:38:08
August 16, 2020
Ep. 7 - The obstacles of being a journalist in Albania, with Alice Elizabeth Taylor
On this 7th episode of Rule of Law Albania, we discussed with journalist and human right activist Alice Elizabeth Taylor, about the obstacles of being a journalist in Albania; but also about Alice’s experience who for the last three years has been working hard on promoting freedom of speech and the importance of having a professional, and independent press.
36:08
August 10, 2020
Ep. 6 - Rëndësia e qasjes institucionale në forcimin e demokracisë, me Marash Logu
Në këtë episod të 6-të të Rule of Law Abania, diskutuam me juristin dhe aktivistin Marash Logu, lidhur me rëndësinë e qasjes institucionale në demokratizimin e vendit dhe forcimin e shtetit të së drejtës.
1:04:19
August 8, 2020
Ep. 5 - Sistemi i edukimit ligjor dhe efektet mbi reformën në drejtësi, me Megi Ndregjoni
Në këtë episod të 5-të të Rule of Law Albania, diskutuam me juristen dhe hulumtuesen Megi Ndregjoni mbi mangësitë e edukimit ligjor në Shqipëri, si dhe efektin që do të ketë mbi reformën në drejtësi.
54:34
August 4, 2020
Ep. 4 - We don’t need easy answers but solutions, with Erdoan Shipoli
In this episode of Rule of Law Albania, we are going to discuss with Erdoan Shipoli, a political scientist, on the rise of demagoguery around the world, but in particular in Albania and Kosovo, whose politics are very much intertwined with each other. We have leaders who appear to be idealists and upholders of democracy and the rule of law, who promise, but are not able to deliver. How can we change this? We have no formula for that, but we hope that our thoughts and opinions, can help shed a light on that direction.
52:28
April 30, 2020
Ep. 3 - A government without newspapers, or newspapers without a government, with Pedro Pizano
Were it left to me to decide whether we should have a government without newspapers, or newspapers without a government, i should not hesitate a moment to prefer the latter. This is how Thomas Jefferson, one of the founding fathers of the United States of America, described the importance of press freedom in a democratic society.  Today, governments around the world, unlike Jefferson, prefer the former, and Albania is not far behind. In this episode, with my guest Pedro Pizano, we discussed at length the situation of press freedom in Albania, which is a continuation of our work on this topic.  A few weeks ago we also co-authored  an op-ed at Balkan Insight and Exit News which you can find at https://exit.al/en/2020/03/16/postponement-of-albanias-media-muzzle-shouldnt-fool-anyone/
53:01
April 20, 2020
Ep. 2 - The importance of doing the Jessup Moot Court, with Anjest Agushi
In this episode me and my guest, Anjest Agushi, shared our experience during our participation in the Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition. We believe that its very important for every law student in Albania to do the Jessup. If you have any question on everything related to the Jessup email us at celaalbi.law@gmail.com and anjestagushi@gmail.com, and we will get back yo you with any infirmation we can provide. You can also check “ilsa.org” for more information on the Jessup competition. We hope that you enjoy this episode, and that it will be a push for you to have the same experience that we did.
36:08
April 19, 2020
Ep. 1 - Rule of Law in Albania from an American’s perspective, with Daniel Klingenberg
In the first episode of Rule of Law Albania we discussed with Daniel Klingenberg, a human right and rule of law advocate, on his experice during his stay in Albania, and also his opinions and thoughts on what were the factors that affected the rule of law in Albania.
21:13
April 15, 2020
Ep. Pilot - Purpose of RLA
Purpose of RLA
01:54
April 10, 2020