Skip to main content
Kent Lundholm författare

Kent Lundholm författare

By Kent Lundholm
Kent Lundholms författarskap och om modet att vara eljest. Lite om Parkinson, och lite om psykisk ohälsa.
Listen on
Where to listen
Breaker Logo

Breaker

Google Podcasts Logo

Google Podcasts

Pocket Casts Logo

Pocket Casts

RadioPublic Logo

RadioPublic

Spotify Logo

Spotify

Currently playing episode

Fin fina recensioner

Kent Lundholm författare

1x
En turné som växter
Författaren Kent Lundholm sitter på sin kammare, och med sina tröga tankar, försöker förstå vad han ställt till med. Frågan dyker upp, gång på gång: "Hur gjorde du för att knyta åt säcken, i slutspurten, av din roman "Älskade Ester"? Jag vet inte, svarar jag. 
10:08
September 15, 2021
Del 1. Kent Lundholms författarturné
Del 1 Kent på turné. Totalt 3 avsnitt. Jag har spelat in dessa avsnitt till er som inte kan komma till de ställen där jag framträder som författare till romanen "Älskade Ester". Tre avsnitt som ni kan lyssna på. Min turnéplan finner ni på min webb: http://kentlundholm.com/kontakt/ Hälsningar Kent Lundholm.
28:31
August 31, 2021
Del 2. Kent Lundholm på författarturné
Del 2 Kent på turné. (3 delar) Jag har spelat in dessa avsnitt till er som inte kan komma till de ställen där jag framträder som författare till romanen "Älskade Ester". Det torde vara klokast att ni börjar lyssna på del 1, annars blir det rörigt. Hälsningar Kent Lundholm.
28:60
August 31, 2021
Del 3. Kent Lundholm författarturné
Del 3 Kent på turné. Jag har spelat in dessa avsnitt till er som inte kan komma till de ställen där jag framträder som författare till romanen "Älskade Ester". Det torde vara klokast att ni börjar lyssna på del 1, annars blir det rörigt. Hälsningar Kent Lundholm.
19:37
August 31, 2021
I dag är det dags
Episodes with music are only available on Spotify.
I dag påbörjar Kent Lundholm sin författarturné. Som vanlig och enligt traditionen startar Lundholm på Ordcafé Pilgatan i Umeå och den 1 sept i Lycksele, där det redan bokats en extraföreställning den 22 sept. Nu har riksmedia fått ögonen på Författar-Lundholm och esterboken. Framförallt på kulturfenomenet som utspelar sig i Lycksele - som länsmedia totalt har missat.
12:02
August 25, 2021
Författare är samlare
Författaren Kent Lundholm hävdar att författare är samlare - av detaljer. "Själv har jag massor med detaljer samlade i små svarta böcker. Hur molnen ser ut, märkliga skratt, människors gångstilar. Vad är bäst? Datorns tangentbord eller en riktigt fin penna och tomma, vita ark."
16:32
August 10, 2021
Fin fina recensioner
Äntligen! I veckan kom två tunga recensioner. Nu har jag tre recensioner som höjer min roman "Älskade Ester" till skyarna. Ja, en av recensenterna menar till och med att jag är värdig Augustpriset.
09:12
July 30, 2021
Adlibris slukar allt och alla
Det kommer att bli kärvt för landets mindre bokförlag, då Adlibris ställt krav på att alla måste skaffa sig ett distributionsföretag. Adlibris har valt ut ett sådant företag - som tar 20 procent i provision. Den 1 september sparkas de olydiga bokförlagen och deras författare ut från Adlibris. Men detta är inte allt. Nu ritas kartan om. En jätte får monopol.  
18:28
July 30, 2021
Vänskap mellan män
Författaren Kent Lundholm kåserar kort om vänskap mellan män. "Vänskap måste odlas och båda måste engagera sig, för att att vi ska återvinna respekten och trofastheten. För att hitta tillbaka till det gemensamma språket. Avsnittet handlar också om ett återförenande möte med en gammal god vän. Efter 30 år stämde vi träff uppe på ett berg." 
16:47
July 22, 2021
Portokostnader knäcker småförlagen
Älskade Ester, min roman på 600 sidor och som väger 1.1 kg, har haft en portokostnad på 90 kr boken. Nu höjs portot, vilket gör att min roman kostar 120 kr att skicka med posten.
08:32
July 13, 2021
Om att vara eljest
Författaren kåserar kring solbränna och att vara eljest. Sedan lite kort om höstens turné med "Älskade Ester" Råkade skicka in dubbla inspelningar, en med musik, en utan, så Du behöver bara lyssna 20 minuter.
39:52
July 2, 2021
Jag och Ester på turné - Parkinson hänger mé
Kåserar lite kring höstens författarturné då jag ska lansera min roman "Älskade Ester". Funderar kring sommarens äventyr och minns mitt allra första framträdande i rollen som författare. 17 mil enkel väg. Publiken: 1 person.
12:38
June 21, 2021
Älskade Ester Sista gratisuppläsningen Del 4
I denna del 4 läser jag om hotet som sådana som Ester levde under. Vid denna tidpunkt, 1930-talet, växte sig dessa idéer allt starkare - och en liten korpral i Tyskland var imponerad över svenskarnas sätt att vetenskapligt kategorisera raserna, bättre och sämre människor. Rasisterna sprang omkring i fjällvärlden och mätte skallar, idéer om att stoppa dåliga gener genom steriliseringar, fick politikerna att hoppa på "vansinneståget", som åkte mot ett framtida land där bara de "normala" skulle få plats. Detta är sista gratisuppläsningen ur romanen "Älskade Ester." Nästa gång ni hör någon läsa ur denna roman, så är det ur en ljudbok. Själv orkar jag inte. Men det blev en bok. Min sista bok. / Kent
09:39
June 8, 2021
Älskade Ester Uppläsning del 3
Kent Lundholm korta avsnitt ur sin senaste roman "älskade Ester. Det är dags för höstplöjning i Nygård. Stenriket vore ett bättre namn på platsen. Gammhästen var inte i någon vidare form den dagen.
07:47
June 6, 2021
"Älskade Ester" Del 2. Uppläsning
Kent Lundholm, författare från Västerbottens inland, läser ur sin senaste roman "Älskade Ester". Denna gång om samtalet mellan Esters mot Kristina och Agda, husfrun i Öretorp. Ester är tre år och efter sig i utvecklingen. Agda varnar Kristina för myndigheterna och läkarna. De befann sig i en tid då man stoppade gömde undan barn som var eljest och skickade dem till Idiotskolor eller omplacerade dem i ett fosterhem. Barn som var eljest störde rent av hela landets framtida utveckling. Romanen är utgiven av Ord & visor förlag. ( ordvisor.se )
13:20
June 4, 2021
Älskade Ester Uppläsning del 1
Kent Lundholm författaren till romanen Älskade Ester läser korta stycken. Detta är del 1.  Älskade Ester är en historisk roman med dokumentära, biografiska och fiktiva inslag. Ester föddes 1896 och växte upp i en tid då Sverige var bland de fattigaste länderna i Europa. Hon reste mot välfärden och flyttade till Lycksele 1929, då föräldrarna fått plats på ålderdomshemmet. Ester var då 33 år och blev kvar på ålderdomshemmen i 56 år. Ester var eljest och döptes av folket till Ester Duva, som kom att närvara vid 3000 begravningar, hundratals bröllop och fanns på plats vid all invigningar och premiärer. Hon sökte sin flock, men fann den aldrig. Ester Nilsson Duva är en ikon Lyckseles historia, vars grav nu blivit kulturminnesmärkt. Hon avled 1985 på Lycksele lasarett.  Ord & Visor förlag
15:60
June 3, 2021
Vaccinet och de bortglömda
Nog har det varit ganska snurrigt kring vaccinationen mot coronaviruset. Det visar sig att samordnarna runt om i landet inte har en susning om var de multisjuka och högriskpatienterna finns och hur man når dem. Det sades på ett tidigt stadium att vi inte skulle oroa oss. Vi skulle få oss tillsända ett brev med en inbjudan till vaccination. De breven kommer aldrig fram, samtidigt går de friska före i kön.
22:03
April 26, 2021
Parkinson och min värdighet
Jag vill inte ses som en tårtbit. Jag vill att vården ska se hela tårtan, att vården behandlar HELA Kent. Dessutom vill jag ha en fast läkarkontakt. Viktigast är att jag får behålla min värdighet.
17:59
April 18, 2021
Parkinson stjäl mitt språk
Kent Lundholm talar i del 3 i serien om Parkinson, om hur sjukdomen stjäl hans språk. En smärre katastrof om man är författare. Det är lätt att bli missförstådd när man inte längre kan styra sina kroppsrörelser och ansiktets mimik. Kroppsspråket upptar cirka 75 procent av vår kommunikation med andra. Man kan skratta med rösten, kvittra fram orden, samtidigt som ansiktets mimik fastnat i ett ilsket grin. Klart att folk blir förvirrade när man som Parkinsonsjuk sänder dubbla, motstridiga budskap. 
17:16
April 15, 2021
Parkinson och jag
Det var en lång väg till diagnosen. Det kom saker och ting emellan, bland annat en stroke som dolde min Parkinson. Men det var även några läkares trångsynthet och deras fördomar som stod i vägen. Att jag själv inte fattade vad som var på gång, bidrog naturligtvis också till fördröjningen. Jag borde ha förstått att det var Herr Parkinson som knackade på dörren, när jag glömde bort hur man cyklar och simmar. Lyssna vet jag! Mvh Kent Lundholm 
23:20
April 14, 2021
Parkinson, min far och Rolf
Detta är den första delen i ämnet Parkinsons sjukdom, som drabbade min far och polaren Rolf. Andra delen om den långa tid det tog innan jag fick en diagnos, hur svårt jag hade att bli tagen på allvar. Avsnitt tre handlar om (det värsta en författare kan drabbas av) att förlora sitt språk.
16:50
April 13, 2021
Nycklar till "Älskade Ester"
Lyssna till hur jag arbetade med romanen, hur jag letade efter fakta. Det mesta har hänt på riktigt.
52:43
April 10, 2021
Välkomstepisod av Kent Lundholm
Kent Lundholms författarskap. Ständig gäst är Herr Parkinson
02:02
April 10, 2021