Skip to main content
MM Show

MM Show

By HERRYAN SYAH BIN TUPAN @ SURIAN
Dengarkan ulasan dan bual bicara PAK21 bersama Cikgu Herry (mudahmengajar.com) dan panel-panel jemputan dalam MM Show.
Where to listen
Apple Podcasts Logo

Apple Podcasts

Google Podcasts Logo

Google Podcasts

Overcast Logo

Overcast

Pocket Casts Logo

Pocket Casts

RadioPublic Logo

RadioPublic

Spotify Logo

Spotify

Currently playing episode

Penerangan SKPMg2 Standard 4

MM Show

1x
Penerangan SKPMg2 Standard 4
Penerangan ini diberikan oleh Coach Herry. Dapat membantu guru untuk meneliti tahap tindakan dan tahap kualiti PdPc yang sebaiknya. GKMP, Ketua Panitia, Pentadbir dan pegawai boleh jadikan panduan ini sebelum melakukan pencerapan. Terima kasih.  Anda dijemput untuk menyertai kumpulan Telegram Mudah Mengajar:  https://t.me/mudahmengajar  Add Coach Herry di TikTok: https://www.tiktok.com/@coachherryj
28:13
August 09, 2022
Pembinaan Bahan Multimedia Untuk Murid ADHD
Penerangan ringkas tentang panduan pembinaan bahan multimedia yang bersesuaian dengan murid ADHD.   Kerjasama antara IPG Kampus Temenggong Ibrahim dan Coach Herry | Mudah Mengajar   Terima kasih.   Anda dijemput untuk menyertai kumpulan Telegram Mudah Mengajar:  https://t.me/mudahmengajar    Add Coach Herry di TikTok: https://www.tiktok.com/@coachherryj Add Coach Herry untuk lebih content menarik: https://www.instagram.com/coach_herry
14:43
July 28, 2022
Pandangan pakar pendidikan luar mempengaruhi kita?
Sejauh manakah peranan pakar pendidikan luar membantu mencorakkan pendidikan kita? Adakah apa yang dikatakan mereka itu dapat membantu atau sekadar teori semata-mata? Wajarkah kita mendapatkan pandangan pihak luar yang tidak pernah pun melalui proses sebenar pendidikan kita? Adakah cadang-cadangan mereka hanyalah satu lagi teori indah yang belum tentu dapat dilaksanakan? Mengapakah mereka beri pandangan? Adakah mereka ada tujuan khusus memberi pandangan tersebut?
06:10
June 24, 2022
Tindakan Untuk Murid Tak Hadir PdPr
Apa kita nak buat terhadap murid yang tak hadir PdPr? Denda? Kerja rumah? Maafkan? Atau bagaimana? Coach Herry mengupas pelbagai sudut pandang hal ini. Ikuti kupasannya melalui audio podcast ini.
11:34
October 27, 2021
AMALAN TERBAIK PBD - SATU PERKONGSIAN GURU INFLUENCER
📍"Aduhh!! Bagaimana nak buat PBD waktu PdPR ni?"   📍"Susahnya nak mentafsir anak murid ni sebab mereka tiada jaringan internet? Hmmm..."   📍"Apa nak buat dengan pelajar yang seorang ni, dah la dulu TP 2, sekarang PDPR lagilah susah nak tafsir..."   📍"Bagaimana amalan terbaik PBD pulakk.."    Mungkin inilah antara realiti keluhan para pendidik di waktu PDPR ini.
02:21:32
September 21, 2021
PDPR: BAGAIMANA MERAIKAN KEPELBAGAIAN KECERDASAN MURID SECARA MAYA?
😞😞😞Errmmm alamakk!!!  Masa PDPR dipanjangkan lagi!! Aduh!!😕😕 Budak dahla x masuk kelas!!!!😳😳 Nak kena buat PBD lagi!!!🧐🧐 Muka pun x nampak!!!🤨🤨 Terpaksa gabungkan kelas dan susah nak meraikan kepelbagaian pelajar !!!😑 Macam mana ye? (kata hati seorang guru)🤔🤔 Haaaaa🤗🤗🤗🤗 Jangan risau jom sertai program  ... Diskusi Pendidikan bersama Cikgu Herry yang berpengalaman dalam bidang pendidikan yang mampu merungkai masalah guru-guru sekalian.🤗🤗
02:15:30
July 04, 2021
EPISOD PENGENALAN
intro sahaja
00:24
June 09, 2021
SEMBANG MALAM MUDAH MENGAJAR | TEST IF YOU WANNA GO FASTER
Melihat kepada 3 cara untuk mempercepat pengajaran dan pemudahcaraan dalam keadaan peruntukan masa PdPr yang singkat.
38:03
May 28, 2021
SEMBANG MALAM MUDAH MENGAJAR | LIVE COMMENTARY AMALAN TERBAIK PDPR
Coach Herry akan buat komentar secara 'Live' terhadap mana-mana video PdPr dan mengaitkan dengan elemen-elemen PAK21 dan Standard 4 SKPMg2.
42:23
May 25, 2021
SEMBANG MALAM MUDAH MENGAJAR | MOTIVASI MURID SEMASA PDPR
Sudah masuk minggu kedua kita ber 'PdPr' selepas cuti raya. Masih mampukah cikgu-cikgu mempertahankan rekod cemerlang dengan kehadiran dan penglibatan murid pada tahap maksima. Mencabar kan. Tiada cara paling terbaik boleh diputuskan tetapi kita ada seribu satu ikhtiar untuk terus meningkatkan profesionalisme dengan konsep PdPr ini. Tips ada banyak tetapi ini adalah antara yang mudah dan ramai guru hebat kita buat.
28:17
May 24, 2021
SEMBANG MALAM MUDAH MENGAJAR | CARA MEMILIH MURID
Memilih murid untuk menjawab soalan  kadang-kadang membosankan. Of course, murid mana yang suka nama nak disebut untuk jawab soalan. Namun begitu terdapat banyak cara yang menyeronokkan malah memotivasikan murid untuk menjawab. Di sini ada 7 idea yang menarik.
22:60
May 23, 2021
PENGGUNAAN BERKESAN BUKU TEKS UNTUK PDPC
Buku teks? Sejauh manakah kita memanfaatkan buku teks kepada tahap paling maksimum? Adakah kita menggunakannya sebagai sumber pembelajaran yang berkesan? Umum mengetahui dalam peperiksaan awam, semua jawapan datangnya daripada buku teks? Namun, ramai antara kita ada yang berpandangan buku teks membosankan dan tidak dinamik. Antara sebabnya adalah persembahan buku teks yang ringkas dan maklumat yang minima. Walaubagaimanapun, buku teks boleh menjadi sumber yang sangat berkesan jika digunakan dengan cara yang menarik. Mari kita lihat tentang buku teks dan langkah memanfaatkannya.
05:28
April 30, 2021
SETELAH 2 BULAN BERTIK-TOK
Apa yang terjadi setelah saya berTik Tok selama 2 bulan? Pastinya ramai yang tertanya-tanya akan peranan Tik Tok ini kepada guru dan untuk PdPc bersama murid. Dari segi teknologi pendidikan, motivasi dan sahsiah pula macam mana? Dengarkan perkongsian jujur saya dalam podcast ini.
23:18
January 13, 2021
PENDIDIKAN DIGITAL MEMACU KEMENJADIAN MURID ABAD KE-21
Pendidikan Digital memberikan murid ruang untuk belajar dengan menggunakan kaedah teknologi terkini. Dengan adaanya pendidikan digital, murid didedahkan kepada tatacara yang betul menggunakan teknologi untuk pembelajaran dengan cara yang selamat. Oleh sebab ia bergerak seiring dengan keperluan moden ini, kita tinjau bagaimana pendidikan digital dapat memacu aspirasi pendidikan abad ke-21 untuk memacu kemenjadian murid.
08:21
September 28, 2020
APA ITU EBOOK?
Dalam episod ini, kita akan mengenali apa itu ebook dan bagaimana ebook dihasilkan juga digunakan oleh pembaca. 
07:08
August 17, 2020
Temuramah Bersama Wakil Kulai Pertandingan Inovasi PdPc Peringkat Negeri Johor 2020
Dengarkan bual bicara dan perkongsian daripada 3 orang wakil daerah Kulai untuk Pertandingan Inovasi Ppdc Peringkat Negeri Johor. Bersama Cikgu Arif, Cikgu Azlin dan Cikgu Hema.
10:49
May 17, 2020
Serlahkan Hasil Karya Murid
Berikan murid ruang dan peluang untuk menyerlahkan bakat mereka sepanjang tempoh PKP.
04:30
May 14, 2020
SAMR: Penggunaan Berkesan Teknologi Dalam PdPc
Menggunakan pelbagai tools teknologi pendidikan tidak menjamin pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Memilih tools yang betul berpadanan dengan strategi pembelajaran adalah jauh lebih penting dalam memastikan pendidikan yang lancar.
06:06
May 11, 2020
Karisma Guru (Bahagian 2)
Dengarkan perkongsian Guru & Komunikasi bersama En. Asrulnizam
06:54
May 10, 2020
Bentuk Badan (Bahagian 2)
Dengarkan perkongsian Guru dan Penampilan bersama Cikgu Azian.
07:51
May 10, 2020
Apa Nak Buat Sepanjang PKP.
Dengarkan perkongsian Guru & Kesihatan bersama Coach Syahmi.
06:42
May 10, 2020
Pentaksiran Bilik Darjah (Bahagian 5)
Dengarkan audio penerangan Pentaksiran Bilik Darjah.
12:25
May 10, 2020
Kasihnya Guru
Dengarkan perkongsian Guru dan Motivasi bersama Cikgu Rohaizan.
13:15
May 10, 2020
Bentuk Badan (Bahagian 1)
Dengarkan perkongsian Guru & Penampilan bersama Cikgu Azian.
11:57
May 10, 2020
Karisma Guru (Bahagian 1)
Dengarkan perkongsian Guru dan Komunikasi bersama En. Asrulnizam.
11:01
May 10, 2020
Kesabaran
Dengarkan perkongsian Guru dan Motivasi bersama Cikgu Rohaizan
15:15
May 10, 2020
Pakaian Bersenam
Dengarkan perkongsian Guru dan Kesihatan bersama Coach Syami
06:20
May 10, 2020
Pentaksiran Bilik Darjah (Bahagian 4)
Dengarkan audio penerangan Pentaksiran Bilik Darjah.
10:32
May 10, 2020
Kit PLC (Bahagian 6)
Dengarkan audio penerangan Kit PLC.
05:15
May 10, 2020
Kit PLC (Bahagian 5)
Dengarkan audio penerangan Kit PLC.
06:60
May 10, 2020
First Impression (Bahagian 2)
Dengarkan perkongsian Guru dan Komunikasi bersama En. Asrulnizam.
21:40
May 09, 2020
Gaya Dramatik
Dengarkan perkongsian Imej Guru dan Penampilan bersama Cikgu Azian.
06:05
May 09, 2020
Senaman Ringkas
Dengarkan perkongsian Guru dan Kesihatan bersama Coach Syahmi.
07:32
May 09, 2020
Keseronokan Bekerja
Dengarkan perkongsian Guru dan Motivasi bersama Cikgu Rohaizan.
15:27
May 09, 2020
First Impression (Bahagian 1)
Dengarkan perkongsian Guru & Komunikasi bersama Encik Asrulnizam.
10:29
May 09, 2020
Kit PLC (Bahagian 4)
Dengarkan audio penerangan Kit PLC.
05:16
May 09, 2020
Pentaksiran Bilik Darjah (Bahagian 3)
Dengarkan audio penerangan pentaksiran bilik darjah.
06:57
May 09, 2020
Tidur Yang berkualiti
Dengarkan perkongsian Guru dan Kesihatan bersama Coach Syahmi.
07:21
May 09, 2020
Kurangkan Rasa Ego
Dengarkan perkongsian Guru dan Motivasi bersama Cikgu Rohaizan.
08:52
May 09, 2020
Guru dan Personaliti
Menyingkap rahsian di sebalik personaliti menarik dan dengarkan perkongsian bersama Encik Asrulnizam.
06:52
May 09, 2020
Temuramah bersama Ikon Microsoft, Cikgu Aliff Othman.
Dapatkan pelbagai tips dan perkongsian daripada Cikgu Aliff, cikgu muda bersemangat waja dalam mengaplikasikan aktiviti PAK21 menerusi tools-tools dalam Microsoft in Education.
14:14
May 09, 2020
Kit PLC (Bahagian 3)
Dengarkan audio penerangan Kit PLC.
07:22
May 09, 2020
Guru & Motivasi
Dengarkan perkongsian Guru & Motivasi bersama Cikgu Rohaizan
09:51
May 09, 2020
Guru dan Kesihatan
Dengarkan perkongsian Guru dan Kesihatan bersama Coach Syahmi
05:50
May 09, 2020
Guru dan Komunikasi
Dengarkan perkongsian Guru & Komunikasi bersama Encik Asrulnizam.
18:48
May 09, 2020
Guru dan Warna (Bahagian 2)
Dengarkan perkongsian Imej Guru dan Penampilan Bersama Cikgu Azian.
06:01
May 09, 2020
Pentaksiran Bilik Darjah (Bahagian 1)
Dengarkan penerangan audio Pentaksiran Bilik Darjah.
36:49
May 09, 2020
Temuramah Bersama Ikon Guru Kebangsaan, Hyginus Lester
Dapatkan inspirasi daripada Ikon Guru Kebangsaan ini yang sangat proaktif dalam penerbitan dan kajian tindakan.
07:06
May 09, 2020
Kit PLC (Bahagian 2)
Dengarkan penerangan audio tentang Kit PLC.
06:18
May 09, 2020
Guru dan Warna (Bahagian 1)
Jom dengarkan perkongsian Imej Guru dan Penampilan bersama Cikgu Azian.
09:10
May 09, 2020
Jom Sihat Cikgu
Jom dengarkan perkongsian kesihatan dan kecergasan bersama Coach Syahmi
05:51
May 09, 2020
Kit PLC (Bahagian 1)
Dengarkan penerangan audio Kit PLC.
05:43
May 09, 2020
Apps Apa Nak Guna Setiap Hari
Dalam banyak-banyak aplikasi, ada beberapa aplikasi yang menjadi kegemaran saya untuk kegunaan saya setiap hari. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
04:42
May 09, 2020
7 Cara Memilih Murid Menjawab Soalan
Perlunya ada kepelbagaian dalam memilih murid untuk menjawab soalan supaya adil dan mennyeronokkan. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
06:51
May 09, 2020
Temuramah Bersama Penyampai Berita TV3
Timba pengalaman dan dapatkan tips daripada Penyampai berita TV3.
19:48
May 09, 2020
Tips Imej Diri oleh Cikgu Azian
Serlahkan keterampilan diri yang unggul sebagai guru. Jom dengarkan perkongsian daripada Cikgu Azian.
07:15
May 09, 2020
Hebatnya Suasana di SMK Paya Rumput
Perlukan inspirasi? Banyak yang kita boleh pelajari daripada SMK Paya Rumput.
05:23
May 09, 2020
31 Cara Mengawal Murid Dalam Kelas
Lain murid lain halnya. Kena ada pelbagai cara mengawal murid dalam kelas. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
16:12
May 09, 2020
Pembelajaran Kolaboratif atau Koperatif
Apa beza antara Kolaboratif dengan Koperatif? Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
04:32
May 09, 2020
Panduan Ringkas Penulisan Refleksi
Ramai benar guru bertanykan kepada saya bagaimana nak tulis refleksi pengajaran yang jelas. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
07:19
May 09, 2020
Mengurus Murid Pasif Dalam Kelas
Menguruskan murid pasif dalam kelas bukan mudah tetapi bukan juga mustahil. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
11:42
May 09, 2020
23 Idea Set Induksi
Terdapat plebagai idea menarik untuk Set Induksi dalam PdPc. Berikut ialah 23 idea set induksi yang menarik Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
12:02
May 09, 2020
11 Cara Tambah Idea PdPc
Ketandusan idea boleh menjadikan PdPc kita semakin mendatar. Bahaya juga jika murid kita jadi bosan. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
14:53
May 09, 2020
Kad Peranan: Sumber Motivasi
Kita boleh memberi motivasi kepada murid untuk terlibat dengan aktif dalam PdPc dengan menggunakan aktiviti Kad Peranan. Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
05:47
May 09, 2020
Main Detektif: Aktiviti PAK21
Apakah antara lain alternatif PAK21? Tak lain tak bukan, pastinya Main Detektif. Dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
07:12
May 09, 2020
Kemahiran Murid Dalam Mencari Sumber Maklumat
Murid adalah tunjang kepada Pengajaran dan Pembelajaran. Murid perlu ada kemahiran mencari sumber maklumat untuk mengambil tanggung jawab dalam pembelajaran mereka. Dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
04:12
May 09, 2020
Kaedah SMART Untuk Objektif Pembelajaran
Bagaimana kita nak pastikan objektif pembelajaran dalam Rancangan Mengajar itu lengkap? Jom dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
06:06
May 09, 2020
Drilling: Perlu Atau Tidak?
Adakah aktiviti drilling supaya murid mudah ingat dan hafal itu perlu? Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry.
05:36
May 09, 2020
Penilaian Yang Baik & Berkesan
Apakah itu Penilaian Yang Baik & Berkesan? Jom sama-sama kita dengarkan tips daripada Cikgu Herry. 
05:14
May 09, 2020