Skip to main content
#комкаст - media and marketing podcast

#комкаст - media and marketing podcast

By Darko Buldioski
Поткаст за маркетинг, нови медиуми, дигитална трансформација и дигитална култура. Поткастот е дел од блогот komunikacii.net, креиран во 2005 година. Зад блогот стојат Дарко Булдиоски, Сеад Џигал, Наталија Стефановска, Мите Кузевски а од пред некоја година и целиот тим на маркетинг агенцијата NewMediaMK.

#комкаст започна како аудио издание во 2011 година кое беше емитувано и на РадиоМОФ. Во својата историја полна со паузи го менуваше својот формат и своите домаќини, но секогаш остана верен на своите теми. Сите епизоди се достапни на komunikacii.net/category/komkast
Listen on
Where to listen
Apple Podcasts Logo

Apple Podcasts

Breaker Logo

Breaker

Google Podcasts Logo

Google Podcasts

Overcast Logo

Overcast

Pocket Casts Logo

Pocket Casts

RadioPublic Logo

RadioPublic

Spotify Logo

Spotify

За SEO со Бранко Илишев - #комкаст 105
Бранко е ко-основач главен и одговорен за SEO делот во агенцијата SmartClick. Бранко ми е еден од „тајните” извори за добри SEO дискусии и линкови. Подолго време се договараме да снимаме епизода и конечно успевме да се погодиме и да продискутираме за: развој на кариера во SEO потребите на глобалните пазари и специјализација профили на SEO експерти Core Web Vitals Локалната SEO сцена, ако може така да се нарече :)
41:17
July 1, 2021
#комкаст 104 - за развој на кариера во „дигитал” со Иван Димитров
Кога ќе се обидеш да размениш искуство пред камера со некој кој, ако не повеќе барем, еднакво зборува како мене не е лесен предизвик. Се обидувавме со Ико долго време да најдеме поконкретна тема за муабет за да не си се жалиме само јавно, тоа секако го правиме често... Еден негов статус за потррага по нов вработен во Групер ме инспирираше да ја отворам темата за вработување, градењеи пронаоѓање на соодветен кадар за работа во нашва индустрија т.е. дигитален маркетинг. Ако ја слушнеш, или гледаш епизодава ќе слушнеш за различни искуства за пристап на работодавачи, вработени, менаџери и сл. во поглед на развојот на кариерниот пат на дигиталците. Фокусот е на локалната ситуација и предизвици кои постојат од двете страни. Се обидовме да ги согледаме сите акспекти на темата, објективно. Успеавме ли добро да ја отвориме темата?
53:13
May 23, 2021
Алгоритми и општество со Игор Трајковски од time.mk - #комкаст 103
Има теми на кои едноставно уживам да зборувам, дискутирам, да се надградуваме и да бидам предизвикан со моите ставови. Улогата на алгоритми е една од тие теми. Сум спремал презентации, сум пишувал текстови и на периоди многу читам на темата алгоритми и нивната улога во општеството. Токму на оваа тема или овие теми во 103 издание на #комкаст разговарам со Игор Трајковски, умот кој стои за time.mk Улогата на алгоритмите во денешниот дигитален свет е навистина многу важна и тука не мислам на алгоритмите на социјалните мрежи туку на бројни други примени кои директно имаат влијание на судбините на милиони луѓе ширум светот. Токму за развојот на овие системи и за предизвиците со кои се соочуваат денес дискутираме во оваа епизода. Јас навистина уживав, се надевам ќе уживаш и ти.
52:52
May 15, 2021
#комкаст 102 - Funnel hacking со Гент Мехмети
И повторно по уште една пролетна пауза, #комкаст е назад со гостин во студио. Конечно успеавме да се погодиме со термините и здравјето со Гент и да помуабетиме на тема маркетинг инка или marketing funnel. Со Гент Мехмети (B2B Copywriter & Marketing Consultant | Head Of Marketing @ LEORON Institute) дискутираме за развојот на маркетинг инката како модел, пристапот кој треба да го имаме како маркетери за различни типови производи и услуги кои ги продаваме и како ги „хакираме” пред се туѓите инки. Во еден дел анализираме и една конкретна инка, дискутираме и за copywriting и секако спомнуваме многу мали совти кои навидум неважни всушност се клучни за успешноста на една инка. Гент во епизодата вети дека ќе сподели линкови до работите кои ги спомнува, еве ги: Sam Ovens “Consulting Accelerator” https://www.consulting.com/consulting-accelerator Frank Kern https://www.frankkern.com Coaching by Dan Kennedy https://nobsinnercircle.com/services/coaching/ Clayton Makepeace’s Makepeace Mastermind Alliance https://www.awai.com/p/is/mmm/ Russel Brunson’s Dotcom Secrets https://dotcomsecrets.com/getdcsfree-1 Scientific Advertising by Claude C Hopkins https://www.scientificadvertising.com/ScientificAdvertising.pdf
53:06
May 8, 2021
Instagram новини и совети + битката на „соушл” - #комкаст 101
По пауза од скоро еден месец, се враќаме со нова епизода на #комкаст во која во соло издание се обидувам да отворам неколку различни дискусии. Инспирацијата е актуелнaта битка на социјалните медиуми за пол позиција во иднината, задржување на доминацијата, или воопшто зачувување на својата релевантност. Фокусот, по воведот е на Instagram затоа што премногу нови работи се случуваат таму и некако мислам дека заслужува внимание. Ги замолив колегите да ги споделат своите искуства со Instagram и да посочат кои работи им се релевантни за поголем успех таму, баш во овој период. Фала на Симона, Давид, Наташа и Тина. Во епизодата како што веќе најавив ќе слушнете за: Борба на социјалните медиуми Некои од новитетите на Instagram Совети за објавување на Instagram Стратегијата која стои зад вашиот Instagram настап Кое време треба да објавувате Во епизодата неколку пати повикувам да споделите искуство…. па еве и тука да повторам. Пишете ми ги вашите совети за успешност на Instagram, што вас ви поминува што не ви поминува периодов?
27:32
April 1, 2021
100. епизода на #комкаст - Носталгија, историја, сегашност, иднина...
Потајно се надевав дека ќе успеам во една епизода да ги соберам сите кои на еден или друг начин низ изминативе 10 години биле во улога на домаќини на #комкаст. Скоро и да успеав, собрав четворица од вкупно 5 на таа листа. Петтиот задоцни со својата реакција неколку дена :). Јубилејнава 100. епизода со Сеад, Мите и Дарјан правиме ретроспектива, секој од своја гледна точка, секако низ најлегендарните моменти на овој поткаст. 10 години и 100 епизоди, е прилично лош просек, ама ми се чини дека конечно ја надинуваме периодичноста и влегуваме повторно во јак ритам како оној на самиот почеток. Пу пу да не урочам. Ние се забавуваме еден час, се потсетивме на некои важни епизоди и искуства и се потапкавме по рамо за тоа што сме го дискутирале и постигнале изминативе годни. Во исто време отворивме и доста интересни теми за кои допрва треба да се зборува, пред се во #комкаст, но и општо... Ако уживате во овој час, барем половина од нас, супер ќе ви биде. И да, знам, многу сме јаки, не мора да не тапкате по рамо и вие :D Ајде па побзо да ни дојде нова стотка...
51:35
March 6, 2021
Content maketing со Данче Азманова од Embed Social - #комкаст 99
Има разлика од содржина, до добра содржина до содржина која има конкретна маркетинг цел и успева да ја реализира. Е токму за овој последниов тип содржина зборуваме со Данче во 99. епизода на #комкаст. Данче доаѓа од EmbedSocial, екипа која низ годините ни била на гости во #комкаст. Изминативе години содржината им стана еден од клучните начини за привлекување нови корисници и раст на бизнисот. И токму за тоа зборуваме со Данче. Во епизодата ќе слушнете за: транзицијата од нивинар во „маркетер” потребни вештини за креирање добра содржина за маркетинг цели работа со/во тим за максимален ефект анатомија на добра содржина мерење ефективност од content marketing и многу повеќе... *ќе слушнеш и на почетокот на епизодата, ама еве уште едно, пишано, извинување за разликата во квалитетот на звукот на одредени делови од епизодата.
45:15
February 27, 2021
Градење т.н. Marketplace со Никола Јодановски од UpShift - #комкаст 98
Знам, знам maketplace ќе му дојде на македонски пазар, ама низ годиниве во англискиот јазик токму овој збор го пошити своето значење и сега кога ќе се каже maketplace се мисли на дигитален сервис каде во исто време и исто место се сеќаваат понудата и побаувачката а создавачиот на тој сервис е многу повеќе од само пониудувач на заеднички постор. Во 98 издание на #комкаст со Никола збоуваме токму за еден ваков севис. UpShift можеби не е најкласичниот SaaS кој би го помислиле кога ќе спомнеме digital marketplace ама еднакво ги носи со себе сите (маркетинг) предизвици. Во епизодата зборуваме за : што е и како функционира UpShift како развива нови пазари како се расте понуда и побарувачка како се обезбедува паралелен развој на понудата и побарувачката (бизнис) аналитика огласување
55:30
February 19, 2021
B2B и LinkedIn со Данчо Димков од BizzBee - #комкаст 97
Данчо е искусен бизнис консултант кој послениве години со својот тим во BizzBee Solutions се фокусира на бизнис кон бизнис  комуникацијата пред се преку LinkedIn. Во 97. епизода на #комкаст зборуваме за: карактеристиките на b2b комуникација начин на употреба на LinkedIn за добивање клиенти дефинирање на пораки за започнување на разговор процесот на комуникација психологија на комуникација во име на друг за конкуренцијата на пазарот алатки за автоматизација и употреба на LinkedIn и така натаму :D
55:03
February 12, 2021
Како да снимите поткаст - втор дел | #комкаст 96
Оваа епизода го продолжуваме муабетот за снимање поткаст со малку повеќе осврт на техничкиот дел и опремата потребна за снимање. Има и мал дел за видео, ама само мал. Во оваа епизода ќе слушнете: како да изберете микрофон Што друго ви е потребно за микрофонот како да изберете и подготвите просторија за снимање кои онлајн сервиси да ги користите ако снимате интервју онлајн како да изберете камера и опрема за видео светло и позиција на снимање видео Идејата на епизодава е да споделма и што и каде е достапно од опрема на нашиот пазар, па во таа насока еве ги линковите, сите на куп, спомнати во епизодата: Микрофони: - Rode Podcaster - Rode NT-USB Mini - Blue Yeti - Mackie - EleMent Series USB Microphones Продавници во Скопје: - Артист - FB Page - Vision - FB Page - Decibel - достапни и преку Vision - Pix+ Онлајн сервиси: - Riversite.fm - CleanFeed - SquadCast - Zencastr
26:41
February 4, 2021
#комкаст 95 - Претпродажба, со Јоцо Тодоровски
Со Јоцо Тодоровски, разврзавме муабет за претпродажбата како модел на маркетинг кој може да се применува при лансирање на нов производ или услуга. Јоцо е стратег за дигитален маркетинг. Им помага на компаниите да постават "маркетинг системи" што носат поголем бизнис раст. Токму со оваа тема, маркетинг системи, го започнуваме нашиот муабет, за подоцна да разговараме за различните пристапи при примената на претпродажба како маркетинг алатка. Разговараме за времето на реализација, комплесноста, јазикот на обраќање, изборот на публика и секако буџетите. Јоцо го пренесе своето искуство преку серија примери на кои работел со брендови во Македонија, Бугарија но и глобални стартап компании. На крајот на епизодата ги сподели и детали за промената на пристпот и исходот во работата со фитнес тренерот Ана Стојанова Низ епизодата Јоцо реферира на неколку книги и луѓе, еве ги линковите до работите кои ветивме дека ќе ги споделиме: Книга за позиционирање - April Dunford - Obviously Awesome https://www.aprildunford.com/obviously-awesome Sean D'Souza https://www.psychotactics.com/ Видеото за предпродажба и тестирање на бизнис идеја:  https://mentor.mk/3p/ 1000 True Fans https://kk.org/thetechnium/1000-true-fans/
01:01:40
January 28, 2021
#комкаст 94 - за Growth ****ing со Никола Соколов
Со гостинот во оваа епизода се договоривме дека нема да користиме премногу излитени маркетинг термини, ама не успеавме да намалиме на употребата на англиски термини... Тоа е. Никола Соколов е ко-основач и главен и одговорен... во Influencers Club, но зад себе има, релатнвно кратка, ама богата работна приказна. Школуван за програмер, израснат во маркетер или подобро речено geeketeer, и лидер. Со Никола разговараме за: преминот од програмирање во маркетинг и развој на бизнис. неговите позитивни и негатвни искуства во процесот на растење на еден стартап. cold emails Инстаграм микро инфлуенсери ... и многу повеќе Не дека не се познава по мене, но муабетот со Никола навистина ми легна, и уште од сега најавувам дека нема да помине многу време кога повторно ќе го поканам да гостува пред во студиото на нашиот #комкаст
01:00:10
January 20, 2021
#комкаст 93 - за Google Analytics 4 со Роберт Петковиќ
Оваа епизода ја планиравме подолго време. Google Analytics 4 официјално се појави пред неколку месеци, и од тогаш наваму барaвме погоден момент да позборуваме на темата со, кој друг ако не, човекот кој ги претвара бројките во зборови - Роберт Петковиќ - Петко Петко е еден од најпознатите и најпризнатите регионални експерти за аналитика, но не е ништо помалку искусен и од оние кои се во светскиот врв. Петко е редовен наш гостин на AllWeb, присутен на поголем дел од конференциите во регионот а од неодамна активен и на својот YouTube канал - Analitika s Petkot. Исто така (спомнавме и во самата епизода) Петко може да му дозволите да ве научи аналитика и преку Masterbox.rs Во 93-тата епизода од нашиот #комкаст со Петко разговараме за новините кои ги носи Google Analytics 4, за разликите во споредба со досегашниот Universal Analytics и секако за најдобриот пристап и транзиција која треба да ја исплaнирате ако некаде следите статистика со овој сервис на Google.
27:23
January 13, 2021
#комкаст 92 - Топ 5 извори/сајтови за маркетинг и медиуми
Традицонално зимскиве празници се за улежување, јадење, пиење... па добро еве нека бидат и за консумирање на содржина. Оваа епизода, без гостин во студио, всушност е обид да ја разглобам млаку подетално мојата лична практика ког станува збор за навики за консумирање новости и мислења. Се надевам ќе ти биде корисна и можеби инспиративна и секако ќе биде предизвик за ти да ги споделиш со другите (во коментар или каде и да стигнеш) твоите омилени извори за маркетинг и медиуми. Вовед и како јас консумирам вести денес а како во минатото - Bloglines - https://en.wikipedia.org/wiki/Bloglines - Алтернативи на RSS reader - https://alternativeto.net/software/google-reader/ Видови на извори - SocialMediaExaminer - OnTech with Shira Ovide - NYT free newsletter - Wired Long Reads - Newsletters subscribe page - ga:croatianTalk - FB група - Google Ads uz kavu - FB група - WP Speed Matters -  FB група - ClickFunnels (Official) -  FB група - eCommerce Hrvatska - FB група Honorable mentions - #ПрегледВоПеток - The Verge - DigiDay - TechLinked - YouTube - It.mk - Social Media Today Топ 5 извори на вести - WeAreSocial - UK Blog - eMarketer & eConsutancy - Platformer - Casey Newton & Boagworld - Paul Boag - aList Daily - Netokracija.rs & Netokracija.com *Substack
26:48
January 7, 2021
#комкаст 91 - Во „Светот на Биби” со Јована Аврамовска
Во новата 91 по ред епизода зборуваме за светот на Биби, за развојот на овој проект, за начинот на кој се работи внатре, за YouTube за деца и возрасни за Бививерзумот и за ред други работи. Се разбира и од самиот наслов нели, разговарам со Јована Аврамовска. Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси: iTunes: https://apple.co/31TUeXw Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4 Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast
37:54
December 24, 2020
#комкаст 90 - за креативноста во време на дигитал со @muarko
Во 90-та епизода по ред на #комкаст разговарам со Марко Стојановиќ, или попознат на твитер како @muarko. Марко е еден од оние т.н. агенциски луѓе кои целата своја кариера ја минале и ја минуваат во т.н. креативна индустрија. По вокација дизајнер, или подобро речено визуелен креативец. Со Марко разговравме, и си кукавме, да не речам плачевме за различни теми, секако под знакот на креативност. Дискутираме за промените кои ги донесе дигиталната комуникација и социјалните медиуми, но и за улогата на креативноста денес. Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси: iTunes: https://apple.co/31TUeXw Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4 Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast
52:53
December 17, 2020
#комкаст 89 - За chat commerce, black friday и многу повеќе со Ана Георгиеска
Во новата, 89-та епизода по ред на #комкаст разговарам со Ана Г. од Студио модерна, компанијата која стои за брендовите како што се Топ Шоп, Дормео, Делимано, Homeology и други. Со Ана разговараме за почетоците на нивната компанија во полето на дигитален маркетинг, за фокусот на содржина и секако за мерење на продажбата. Зборувавме за улогата и ефективноста на различните дигитални канали, за продажбата во директна комуникација, преку пораки во чет, за стримањето во живо но, на кратко продискутиравме и за сличностите и разликите на нашиот пазар со останатите во регионот. Содржина: 00:00 - За почетоците 04:10 - Улогата на содржината во маркетингот 10:20 - Канали за комуникација 14:35 - Chat Commerce 22:00 - Black Friday и display рекламирање 28:35 - За растот и развојот на пазарот 35:32 - Live streaming 44:00 - Сличности со другите пазари
46:01
December 10, 2020
#комкаст 88 - За UX и UI, со Јане Наумоски - Mufix
Веќе некое време тема во која со големо задоволство се задлабочувам е UX, поточно корисничко искуство, уште поточно... бихевиорални промени на однесување. Или ако до крај веќе одиме со кратенкиве тргнуваме од UX преку UI за да ја видиме големата слика или CX ;) И покрај тоа што UX најчесто тесно се поврзува со (графички) дизајн, сметам дека темата е далеку повеќе од тоа, и заслужува да и се дискутираме повторно и повеќе. Ама, од некаде мора да се почне, па затоа во оваа епизода по површината на темата почнавме да гребеме со Јане Наумоски, инаку стар пријател на #комкаст. Разговараме за основите на UX, што е UX а што IU, што е потребно да знаеш и да учиш за да можеш свесно да размислуваш на темава и како да напредуваш. Неколку интересни линкови на темата споделувам најдолу... UX - user experience - корисничко искуство UI - user interface - кориснички интерфејс CX - customer experience - (вкупно) искуство на купувач/клиент?!? Корисни линкови: Marketing and The Science of Behavioral Change – Sean Doyle Radical Empathy And Other Ways To Rethink Your Customer Experience The Psychology of User Decisions Laws of simplicity Misbehaving: The Making of Behavioral Economics _____________ Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси: iTunes: https://apple.co/31TUeXw Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4 Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7
26:03
November 30, 2020
#комкаст 87 - За YouTube, ама сериозно, со Иван Ајнштајн
Во оваа епизода, и покрај сите технички проблеми кои ни се случија, успеавме да уживаме во муабетот, со Иван разговаравме за YouTube. Дискутираме за локалната YouTube сцена, за заработката на јутјуберите, за квалитетот на содржината, за глобалните трендови и за уметноста наречена YouTube „едитирање”. Слушајте ја новата епизода и претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси: iTunes: https://apple.co/31TUeXw Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4 Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast
43:07
November 19, 2020
#комкаст 86 - Како да направите поткаст!
Оваа недела решивме малку да експериментираме. Снимивме малку поразличен #комкаст. Ако ви се допадна и ако сакате да има ваков тип на епизоди почесто, пишете ни некаде... да знаеме и да си планираме. Ова епизода Дарко ќе ви каже: Како да напрaвите поткаст. Корисни линкови за секој од деловите во епизодата: 1. Планирање на поткаст How to Start a Podcast - thepodcasthost.com Starting Your Podcast: A Guide For Students - NPR How To Start A Podcast - podcastinsights.com 2. Снимање и едитирање на поткаст Audacity - Free, open source, cross-platform audio software Rode smartLav+ - Lavalier microphone for smartphones Dual Lavalier Microphone - performwireless.com Razer Seiren X Streaming - Anhoch.com Anchor App - iTunes, Google Play 3. Објава и дистрибуција на поткаст Anchor.fm - The easiest way to make a podcast PowerPress Wordpress Plugin -blubrry.com 31 Best Podcast Hosting Sites - podcastinsights.com
13:53
November 12, 2020
#комкаст 85 - Истражување: Подкасти со Мите Кузевски
Скоро една година подоцна, повторно дискутираме со Мите за подкастите како медиумски формат. Овој пат Мите дојде со истражување спроведено на нашиот пазар. Во епизодата ги дискутираме резултатите од истражувањето, анализираме можности и простор за напредок на подкаст културата во Македонија. Дел од (клучните) наоди на истражувањето кои ги дискутираме со Мите се објавени и на комуникации.нет Ако имаш подкаст или знаеш некој за кој ние не сме свесни, па макар бил и само YouTube или FB видео, сподели го веднаш.
32:56
November 4, 2020
#комкаст 84 - The Social Dilemma со Сеад Џигал
Во новата епизода на #комкаст Дарко Булдиоски и Сеад Џигал дискутираат за дилемите и дискусиите кои ги отвори документарниот филм The Social Dilemma оригинално обајвен на Netflix.  Тема на дискусија е самиот документарен филм, критиките кои иницијално ги доби и секако критиките на критиките. Секако се  продускутира и рекацијата на самиот Facebook. 
42:00
October 29, 2020
#комкаст 83 – Медиумите и Covid-19
А со кого друг да се разговара на овие теми ако не со членови на оригиналната постава на овој блог. Заедно со Сеад и Мите повеќе од еден час, вчера вечер, дискутиравме за теми кои во фокус ги ставаат медиумите, ние како консументи на медиумски содржини и секако посебен дел си имаа и социјалните медиуми. Структурата на епизодата се движи некако вака: • Како и зошто така лесно се шират дезинформациите • Политизација на лажните вести • Како процесираме и управуваме со информации во време • Бројки и статистики и како најлесно се манипулира со нив • Реакциите на „tech” гигантите Во продлжение видеото а под него и аудио. Добедојдени се сите кои сакаат да се претплатат на нашиот YouTube канал ;)
01:13:35
March 29, 2020
#комкаст 82 – Маркетинг во време на covid-19
Вчера вечер, нешто повеќе од еден саат, ние двајца со помош на 60-тина онлајн слушатели и коментатори во живо дискутиравме за промените кои ни ги носи ситуацијат под влијание на коронавирусот. Доста се изнакажавме и теорија и примери, локални и глобални. Дискусијата го опфати првиот бран на реакции и како се смени однесувањето на потрошувачите и компаниите. Потоа малку дискутиравме за т.н. меѓу бран во кој компаниите се фокусираа на својата солидарност и општествена одговорност. Во следниот дел дискутираме за вториот бран односно планирање. Како се врши прилагодивање на стратегиите, понудата и пораките. На крј дискутираме и за промените кои ќе останат по оваа криза.
01:14:14
March 24, 2020
#комкаст 81 – еТрговија со Виктор Стојкоски од АЕТМ
Еве сме назад со #комкаст, прв во 2020 година. Како што е редот и овој пат со гостин и со актуелна тема. Во оваа епизода на гости беше Виктор Стојкоски, генерален секретар на Асоцијацијата за Е-трговија. Разговаравме за повеќе различни теми поврзани со е-трговија во Македонија. Меѓу другото зборуваме за позитивни локални примери, за нивото наразвој и сфаќање на компаниите, за транспортните услуги (пошта, достава и сл.) и секако за предизвиците поврзани со сивата економија.
52:58
February 20, 2020
#комкаст 80 – Podcast со Мите Кузевски
Како што најавив и во првата епизода од оваа нова сезона на #комкаст, се враќаме на „core” екипата која стои зад овој блог па така оваа епизода со Мите (еден од луѓето зад ВидиВака) малку подетално разговаравме за враќањето на популарноста на подкастите. Дискутираме малку за историјата, за почетоците и за промените кои настануваат во тој т.н. втор бран кој започнува во 2014 година. Раговаравме и за предиспозициите на локалниот пазар за вакви содржини и Мите најави нешто во оваа насока што го спремаат со екипата на ВидиВака.
36:03
December 19, 2019
#комкаст 79 – Лажни вести со Сеад Џигал
После долги одлажувања конечно се враќаме со #комкаст. И ни помалку ни повеќе туку во план е јак почеток со оригиналната да не речам core постава на овој блог. Првава епизода, од ако можеме да ја наречеме трета сезона јас и Сеад зборуваме, во најголема мера, за лажните вести, дезинформации и пост вистина. Сеад пишуваше и тука доста на темава, дискутираше за неа на повеќе настани, но редно беше да седнеме и сите недовршени дисусии низ различни четови да ги спакуваме во видео кое по план треабше да треае 20-30 минути. Трае скоро 50.
48:07
December 11, 2019
#комкаст 78 – Instagram муабет со Ziska.rs
На гости оваа епизода во #комкаст ни се Горан и Милош од ziska.rs, дигитална маркетинг агенција од Белград, Србија. Горан и Милош беа на сцена минатата година на AllWeb во Скопје и зборуваа за instagram. 6 месеци подоцна повторно разговараме на иста тема. Што е последно актуелно и како брендовите се снаоѓаат на Instagram.
16:38
May 16, 2018
#комкаст 77 – AdWords муабет со Мирослав Варга
Мирослав Варга одговараше на неколку прашања поставени од посетителите на обуката. Сподели неколку совети за оптимизација и дневни рутини корисни за сите AdWords прфесионалци.
08:54
April 30, 2018
#комкаст 76 – На гости со роботот Pepper
Оваа епизода имавме уникатна можност во #комкаст да ни гостува ни помалку ни повеќе туку хуманоидниот робот Pepper. Тој беше на еден ден во Македонија благодарение на Стопанска Банка и Mastercard. Малку поразговаравме со него и ги отворивме темите за роботите во нашиот живот, замената на луѓето, вештачката интелигенција и сл.
15:40
April 20, 2018
#комкаст 75 – Facebook + – Cambridge Analytica
Не смеевме да ја прескокнеме темава, особено затоа што е сеприсутна и многу актуелна, плус од неа се развија многу различни приказни, читај дебати. Пред се на глобално ниво се отворија голем број на прашања поврзани со етичката страна на обработката на податоците, прибирање на податоци, Tramp, Brexit... но и локално заради SCL Balkans и активностите во регионот. Со Дарјан дискутираме за потребата од отварање на овие теми, за (до некоја мера) нереалните очекувања на крајните корисници и секако малку за маркетинг практиките.
28:16
March 26, 2018
#комкаст 74 – Цензура во време на интернет
Гостин или подобро речено повторно дел од #комкаст во оваа епизода е Никола Спасов, експерт за комуникации и сл. Инспирирани од неодамнешното цензурирање на еден од прилозите во ТВ емисијата Код на Снежана Лупевска Созен (https://goo.gl/15L4Wt) разговаравме за можноста воопшто денес да се цензурира некоја содржина и секако за можната употреба на „цензурирана” содржина во маркетинг цели. Никола појасни на кратко на кои постулати е заснован т.н. златен ѕид односно системот за цензура во Кина.
21:14
March 25, 2018